miércoles, 27 de junio de 2007

Marta Mata, la nostra mestra


Avui, 27 de juny del 2007, fa un any que ens va deixar Marta Mata. Mestra de professió, va néixer el 1926. Al 77, amb les primeres eleccions democràtiques va ser escollida diputada al Congrés pel grup socialista i el 80 va entrar al Parlament autonòmic i al Senat. Més endavant, del 87 al 95 va ser Regidora d'Educació de l'Ajuntament de Barcelona. Des de totes aquestes institucions va anar construint i renovant l'Escola Pública Catalana que avui coneixem. Va ser fundadora de l'Associació de Mestres Rosa Sensat, l'any 1965, creant un referent per a la necessària renovació pedagògica de l'educació. Aquestes són algunes de les idees i conviccions amb les que Marta Mata va treballar, i que jo les recullo pràcticament en la seva totalitat:

- L'escola com a element compensador de les desigualtats, és a dir, l'escola pública.
- La necessitat que l'escola estigui centrada en el desenvolupament de totes les capacitats vitals dels infants i els joves.
- El paper fonamental de la biblioteca en l'educació dels infants, dels joves i de les persones adultes, que educa més com més llenguatges acull.
- L'ús de les noves tecnologies.
-La participació, com a element essencial de l'escola i del sistema educatiu.

"Pedagogia és política, política és pedagogia"

No hay comentarios: